Náš pohľad na cukrovinky: Sme skupinka ľudí, ktorí si o sebe dovolia tvrdiť, že čo-to o cukrovinkárskom priemysle vedia. Za viac než 25 rokov sme zaznamenali rôzne trendy v tomto odvetví. Po nežnej revolúcii nastal „boom“ zahraničných sladkostí, zvyšujúca sa životná úroveň dovolila širokej mase ľudí kupovať si sladkosti, ktoré dovtedy boli najmä sviatočnou záležitosťou. Na prelome milénia sa začali objavovať názory a štúdie, ktoré poukazovali na to, že vzhľadom na zmenu životného štýlu ľudí z aktívneho na sedavý, je potrebné redukovať príjem cukru. Obmedziť cukor a obzvlášť v cukrovinkách však nie je len tak. Na trh tak zamierili „zdravé sladkosti.“ Najprv müsli tyčinky, neskôr sa stali hitom proteínové tyčinky a rôzne RAW a ovocné tyčinky. Časom sa však prišlo na to, že ani to nie je v určitých prípadoch správna cesta, keďže niektoré druhy tyčiniek majú práve obsah cukru porovnateľný s klasickými sladkosťami. Zákazníkom sa teda ponúkla ďalšia alternatíva – low sugar výrobky. Tie sú z hľadiska obsahu cukru síce fajn, avšak niektoré náhrady cukru sú škodlivejšie možno aj viac, než cukor samotný.
Ako sa v tom teda vyznať? Vo všeobecnosti by sme rozdelili cukrovinky na:
1. Úprimne nezdravé - To sú tie, ktoré sa na nič nehrajú. Sú to rôzne čokolády, bonboniéry, dezerty, keksíky, rôzne druhy trvanlivého pečiva a podobne. Sú nezdravé? Svojím spôsobom áno. Jedna máčaná oplátka je síce zjavne nezdravá, ale keď si ju doprajeme raz za čas, pri dostatku pohybovej aktivity je jej vplyv na naše zdravie zanedbateľný. V tomto prípade viete čo jete a neklamete sa.
2. Neúprimne zdravé - Výrobky, ktoré sa dajú označiť za neúprimne zdravé považujeme za veľké riziko. Na jednej strane sa tvária, že sú zdravou alternatívou k úprimne nezdravým sladkostiam. Ich škodlivosť však spočíva v tom, že v tomto prípade mnohí nevedia, čo jedia, keďže dané výrobky sa prezentujú ako „zdravé.“ Buď konzumujete značné množstvo cukru, prípadne pri low sugar verziách takýchto výrobkov často nezdravé náhrady, ktoré majú nepriaznivý vplyv napríklad na vaše trávenie. To všetko v mylnej domnienke, že je to vlastne zdravé. Do tejto skupiny patria aj mnohé výrobky ktoré by mali obsahovať iba tepelne neupravené suroviny, ktoré však pri dodržaní tejto zásady môžu znamenať zdravotné riziko napríklad z mikrobiologického titulu. Áno, z nutričného hľadiska je zdravé konzumovať tepelne neupravené výrobky, alebo výrobky z tepelne neupravených surovín. No pri trvanlivých výrobkoch môže toto znamenať premnoženie choroboplodných zárodkov vo výrobku pred koncom záručnej doby.
3. Úprimne zdravé - Úprimne? Do tejto tretej kategórie nepatrí veľa výrobkov. Preto by sme chceli ich rady rozšíriť. Zdravá sladkosť môže znieť na prvý pohľad ako niečo neuveriteľné. Ak sa však povie A musí sa doplniť aj B. Ako všade, aj tu platí: Všetko s mierou. Hoci jedna tyčinka môže mať 130 kcal, ak ich zjete 10, máte príjem zrazu 1300 kcal a to už teda zdravé nie je. Pridaná hodnota je však v použitých surovinách, ktoré sú vyberané tak, aby boli pre telo prospešné a aby naň nemali negatívny vplyv. Napríklad naša kategória LowFODMAP výrobkov je vyberaná práve tak, aby nespôsobovala problémy s trávením u ľudí, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva. Naše výrobky navrhujeme a vyrábame tak, aby boli funkčné, zdraviu prospešné a z prírodných surovín.